Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023
13.4 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ο Ιστός Της Πηνελόπης

Γράφει η Άννα Καραπέτσα

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν την άποψη των αρθρογράφων τους και όχι κατά ανάγκη του kefaloniastatus.gr

Η πρόσφατη απόφαση υπ’ αριθμ. 540/2021 του Σ.τ.ε.* η οποία δικαιώνει εργαζόμενο σε λογιστήριο νοσοκομείου αποτελεί απόφαση – σταθμό για τα ελληνικά νομολογιακά δρώμενα : στο εξής οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, στους ΟΤΑ, σε ΝΠΔΔ και γενικότερα στους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα οι οποίοι σε καθημερινή βάση χειρίζονται ηλεκτρονικούς υπολογιστές ανά δύο ώρες έχουν το δικαίωμα να διακόπτουν την εργασία τους και να κάνουν διάλειμμα δέκα πέντε (15) λεπτών εκτός οθόνης. Εάν αυτό, για τον οποιονδήποτε λόγο δεν συμβαίνει έχουν το δικαίωμα αποζημίωσης για ηθική βλάβη. Σε πλήρη σύμπνοια με επίσης πρόσφατη απόφαση του ΕΔΔΑ** για το δικαίωμα στην αποσύνδεση από την τηλεργασία αλλά και σε πλήρη εναρμόνιση με την ευρωπαική και ελληνική νομοθεσία, οράτε Οδηγία 90/270/ΕΟΚ, ΠΔ 398/1994 «περί της ασφάλειας στην εργασία και την προστασία της υγεία ς των εργαζομένων», το ΣΤ’ τμήμα του ΣΤΕ δικαιώνει πανηγυρικά εργαζόμενο διοικητικό υπάλληλο σε κρατικό νοσοκομείο της Αττικής.

Οι Σύμβουλοι της Επικρατείας διευκρινίζουν ότι οι επικεφαλής του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, υπό την ιδιότητα του εργοδότη, υποχρεούνται και έχουν την ευχέρεια να σχεδιάζουν την δραστηριότητα των εργαζομένων με τέτοιο τρόπο ώστε η καθημερινή εργασία σε οθόνες Η/Υ να διακόπτεται είτε με αλλαγή δραστηριότητας του εργαζομένου, είτε, εναλλακτικά, εφόσον δηλαδή αυτό δεν είναι εφικτό, η αλλαγή αυτή να γίνεται με διαλείμματα.

Από την μεταπολίτευση του 1974 (καθοριστικής σημασίας και η αναθεώρηση του Συντάγματος 1975/2001) και έπειτα, διαπνέει την ελληνική κοινωνία μια υφέρπουσα απαξίωση για τον δημόσιο υπάλληλο. Η στάση αυτή σε μεγάλο βαθμό ήθελε κριθεί άδικη, οριακά αναξιοπρεπής, διότι, το δημιουργηθέν κλίμα της υποτιθέμενης ολιγωρίας και αναποτελεσματικότητας αρκετών εργαζομένων στο δημόσιο αφενός αποκλιμακώνεται ολοένα και περισσότερο την τελευταία δεκαετία, αφετέρου αποτελεί κοινή συνισταμένη περισσότερων παραμέτρων οι οποίες δέον όπως συνεκτιμηθούν για να εξαχθούν υγιή συμπεράσματα σχετικά με την απόδοση και τις ευανάλογες ή δυσανάλογες απολαυές  – θέμα για δυνατούς λύτες και αυτό, εδώ ίσως χρειάζεται να γίνει μία στάθμιση –  των αφανών ηρώων του κρατικοδίαιτου δημοσίου.

Πολλώ μάλλον και στον ιδιωτικό τομέα αλλά και στις ΔΕΚΟ, τα ΝΠΔΔ, τα ΝΠΙΔ και στις Ανεξάρτητες Αρχές, η αξιοκρατία αποτελεί έννοια διφορούμενη, οι σχετικοί διαγωνισμοί πάσχουν χρονοβόρα γραφειοκρατικά ελλείμματα και άνωθεν ζυμώσεις, ενώ, για του λόγου το αληθές, αρκετοί μπαίνουν από το παράθυρο, Αυτό δεν αρκεί για να απομειώσει την σπουδαιότητα της εργασίας που σιωπηλά και με αξιοπρέπεια επιτελούν εξίσου πολλοί εργαζόμενοι στο δημόσιο. Είναι αυτοί οι αφανείς ήρωες, που συνδράμουν στο να διατηρηθεί συμπαγής ο δημόσιος ιστός, από οποιαδήποτε θέση κα αν βρεθούν: από τον κλητήρα, την κυρία η οποία καθαρίζει μέχρι και τον υπεύθυνο στο «πολυπαθές» Πρωτόκολλο ή κάποιον γενικό γραμματέα υπουργείου, ακόμα και προιστάμενο επιφορτισμένο με πληθώρα αρμοδιοτήτων, οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται για να λειτουργήσει το – έστω – κρατικοδίαιτο δημόσιο και καταβάλουν κόπο ο οποίος δεν τους αναγνωρίζεται, ενώ άξια προσοχής είναι και η έλλειψη ενθάρρυνσης  και κινήτρων εκ μέρους όλων οι οποίοι, μας εξυπηρετούν όταν τους χρειαζόμαστε μεν, «το βλέπουμε απ’ έξω» δε.

Ο ιστός της Πηνελόπης υφαίνεται για κάθε Έλληνα πολίτη εξ ΄απαλών ονύχων, μάλλον για πολλά χρόνια ακόμα. Ας έχουμε την διάκριση να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με λεπτότητα και σεβασμό.

Άννα Καραπέτσα

*Σ.τ.ε. = Συμβούλιο της Επικρατείας.

** Ε.Δ.Α.Α. = Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται