Τετάρτη 29 Μαΐου 2024
23 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Πόνος στον ώμο : Αίτια & αντιμετώπιση. του Σπύρου Φωκά

Γράφει ο Σπύρος Φωκάς

Personal Trainer & Sports Therapist

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν την άποψη των αρθρογράφων τους και όχι κατά ανάγκη του kefaloniastatus.gr

Ο ώμος είναι μια πολύπλοκη περιοχή του σώματος μιας και συμμετέχει σε πολύ μεγάλο ποσοστό στην καθημερινότητα και στις περισσότερες κινήσεις που εκτελούμε, από το να κρατήσουμε ένα ποτήρι, μέχρι και στο να σηκώσουμε βαριά αντικείμενα.

Η ωμική ζώνη αποτελείται από την ωμοπλάτη, το βραχιόνιο οστό και την κλείδα. Όλοι οι μύες που συμμετέχουν στις κινήσεις του ώμου, καταφύονται σε κάποιο σημείο του ώμου. Κινήσεις όπως έκταση, κάμψη, απαγωγή και προσαγωγή του βραχιονίου, εκτελούνται όλες από τη συμμετοχή των μυών της ωμικής ζώνης.

Καθημερινά ακούμε γύρω μας κάποιον γνωστό να έχει κάποια ενόχληση ή πόνο στον ώμο. Αυτός ο πόνος είναι ένδειξη ότι κάτι δε δουλεύει σωστά στην περιοχή. Κύρια αιτία σε πολύ μεγάλο ποσοστό για αυτό τον πόνο είναι η ρήξη υπερακάνθιου μυ ή τένοντα. Ο υπερακάνθιος μυς είναι υπεύθυνος για την απαγωγή του βραχιονίου (χέρι) στις πρώτες 0-20°. Ο πόνος συνήθως παρατηρείται στο ενδιάμεσο εύρος της κίνησης και όχι πολύ χαμηλά ή πολύ ψηλά (στην αρχή ή τέλος) στην κίνηση. Αυτό συμβαίνει γιατί ο υπερεκάνθιος τένοντας κινείται σε ένα πολύ μικρό χώρο, ο λεγόμενος υπακρωμιακός χώρος, και όταν δεν υπάρχει αρκετός χώρος, δημιουργείται φλεγμονή ή ερεθισμός της περιοχής, με αποτέλεσμα τον έντονο πόνο.

Αυτός ο πόνος εμφανίζεται κυρίως μετά τον ύπνο και μέσα στη μέρα όταν αρχίζει και καταπονείται η περιοχή. Παρατηρείται μειωμένο εύρος κίνησης, πόνος ή πρήξιμο στο εμπρόσθιο μέρος του ώμου και πόνος σε συγκεκριμένες κινήσεις.

Η αντιμετώπιση της αιτίας  και όχι του συμπτώματος είναι σημαντικό να γίνει μέσω της σωστής άσκησης και όχι με την ξεκούραση ή τη λήψη φαρμάκων. Η σωστή άσκηση, η σωστή χρήση διαφόρων τεχνικών μάλαξης και η σωστή ενδυνάμωση της περιοχής θα αντιμετωπίσει την αιτία και θα προσφέρει εξάλειψη του πόνου, του ερεθισμού και της φλεγμονής. Αυτό θα γίνει εφικτό μόνο με τη σωστή καθοδήγηση από κάποιον ειδικό άσκησης ή φυσικοθεραπευτή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ