Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023
20 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Τι είναι η διορθωτική άσκηση; | Γράφει ο Σπύρος Φωκάς

Γράφει ο Σπύρος Φωκάς

Personal Trainer & Sports Therapist

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν την άποψη των αρθρογράφων τους και όχι κατά ανάγκη του kefaloniastatus.gr

Τι είναι η διορθωτική άσκηση;

Οι διορθωτικές ασκήσεις είναι τεχνικές που εφαρμόζονται από ειδικούς, οι οποίες έχουν ως σκοπό να διορθώσουν μυικές ανισορροπίες και λανθασμένα μοτίβα κίνησης. Οι μυικές ανισορροπίες και τα λανθασμένα μοτίβα κίνησης εμφανίζονται πολύ συχνά σε πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Κακή στάση του σώματος, καθιστική ζωή, υπερδραστήριοι μύες είναι κάποιες αιτίες για εμφάνιση μυικών ανισορροπιών.

Στάδια διορθωτικής άσκησης

Οι διορθωτικές ασκήσεις εφαρμόζονται σε 4 διαφορετικά στάδια. Το 1ο στάδιο είναι η αναστολή υπερδραστήριων μυών, η οποία επιτυγχάνεται είτε με διάφορες τεχνικές μάλαξης, είτε με κρουστικές συσκευές, είτε με μυοπεριτονιακή απελευθέρωση, γνωστή και ως foamrolling.

Το 2ο στάδιο είναι η διάταση αυτών των υπερδραστήριων μυών με διάφορες τεχνικές διατάσεων όπως κυρίως στατικές αλλά και δυναμικές (όπου υπάρχει κίνηση δηλαδή) και νευρομυικό stretching. Όλα αυτά θα επιτρέψουν στους βραχύμενους και υπερδραστήριους μύες να ηρεμήσουν και να επιτύγχουν μεγαλύτερο εύρος κίνησης.

Το 3ο στάδιο είναι η ενεργοποίηση των υποδραστήριων μυών. Αφού γίνει η αναγνώριση των υπέρ και των υποδραστήριων μυών, τότε με συγκεκριμένο ασκησεολόγιο, όπου έχει έμφαση στην ενεργοποίηση και απομόνωση συγκεκριμένων μυικών ομάδων, επιτυγχάνεται το 3ο στάδιο. Σε αυτό το σημείο, όλες οι ασκήσεις πρέπει να γίνονται υπό την επίβλεψη του ειδικού άσκησης, λόγω της ακρίβειας που πρέπει να έχει η εκτέλεση όλων των ασκήσεων. Με αυτή την τεχνική, ο ασκούμενος βελτιώνει τα μοτίβα κίνησης και έτσι έχει καλύτερη παραγωγή δύναμης. Παράλληλα, μειώνεται το ρίσκο τραυματισμού λόγω μυικών ανισορροπιών και ταυτόχρονα βελτιώνεται ο ενδομυικός συντονισμός.

Το 4ο και τελευταίο στάδιο είναι ένταση των σταδίων 1-3 σε πολυαρθρικές ασκήσεις και η εφαρμογή τους στο άθλημα του ασκούμενου. Είναι πολύ σημαντικό στάδιο μιας και είναι το στάδιο στο οποίο κρίνεται η ικανότητα του ειδικού άσκησης να επανεντάξει τον αθλητή στο άθλημά του με βελτιωμένα μοτίβα κίνησης.

Είναι πολύ σημαντικό να απευθυνθούμε σε ειδικούς άσκησης οι οποίοι είναι πιστοποιημένοι για να γίνει μία αξιολόγηση της κίνησης και να δημιουργηθεί συγκεκριμένο και προσωπικό ασκησεολόγιο διορθωτικών ασκήσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται