Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023
22 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ελαστικότητα και κινητικότητα μυών και αρθρώσεων

Γράφει ο Σπύρος Φωκάς

Personal Trainer & Sports Therapist

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν την άποψη των αρθρογράφων τους και όχι κατά ανάγκη του kefaloniastatus.gr

Ελαστικότητα και κινητικότητα μυών και αρθρώσεων

Το σώμα μας αποτελείται από πολλές και διαφορετικές αρθρώσεις, απλές και πολύπλοκες, οι οποίες βοηθούν σε καθημερινές κινήσεις και διευκολύνουν ή δυσκολεύουν την καθημερινότητα του ανθρώπου.

Οι αρθρώσεις όπως τα πάντα, θέλουν προσοχή ώστε να λειτουργούν σωστά και να παρέχουν την καλύτερη και ποιοτικότερη κίνηση. Για το λόγο αυτό, πρέπει να έχουν καλή κινητικότητα στο εύρος κίνησής τους και οι μύες, τένοντες και σύνδεσμοι που την περιβάλλουν να έχουν πολύ καλή ελαστικότητα.

Πόσες φορές νιώθουμε ότι κάνοντας επαναλαμβανόμενα μία κίνηση “πιανόμαστε”; Πόσες φορές νιώθουμε ότι οι μύες μας τραβάνε καθώς τους τεντώνουμε; Αυτό το τέντωμα λοιπόν είναι που θα βοηθήσει στην επαναφορά των μυών στο κανονικό εύρος κίνησής τους. Πώς το πετυχαίνουμε αυτό όμως; Μέσω των γνωστών σε όλους μας διατάσεων.

Οι διατάσεις λοιπόν, είναι αυτές που βοηθούν στο να έχουν οι μύες καλή ελαστικότητα και να μπορούν να λειτουργούν σωστά, εκτελώντας όλες τις κινήσεις χωρίς περιορισμούς και ζόρι. Οι διατάσεις χωρίζονται σε δυναμικές και στατικές. Οι δυναμικές περιλαμβάνουν κίνηση και γίνονται κυρίως πριν από κάποιου είδους άσκησης ενώ οι στατικές είναι αυτές που γίνονται χωρίς κίνηση και μπορούν να γίνουν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Στις στατικές λοιπόν διατάσεις, οι οποίες είναι και πιο ασφαλείς, καθόμαστε σε μία συγκεκριμένη θέση όπου ο μυς είναι τεντωμένος και τον νιώθουμε να διατείνεται χωρίς ιδιαίτερη ενόχληση. Μία διάταση μπορεί να διαρκέσει 30 δευτερόλεπτα μέχρι κάποια λεπτά, ανάλογα με το πόσο άνετα νιώθει κάποιος όταν την κάνει και μπορεί να γίνεται σε καθημερινή βάση.

Οι διατάσεις όχι μόνο βοηθούν στη δυσκαμψία των μυών αλλά επαναφέρουν και τη σωστή λειτουργία τους. Έχοντας καλή ελαστικότητα λοιπόν, η ποιότητα της ζωής του ανθρώπου γίνεται αυτόματα καλύτερη. Ακόμη, η κινητικότητα της άρθρωσης βοηθάει και αυτή στην ποιοτικότερη ζωή του ατόμου. Η κινητικότητα της άρθρωσης βελτιώνεται όταν το άτομο κινεί την άρθρωση στο εύρος κίνησης της σε καθημερινή βάση, κάνοντας διάφορες τεχνικές έτσι ώστε να επιτυγχάνεται καλό εύρος κίνησης και όχι μειωμένο.

Βλέπουμε λοιπόν πόσο σημαντικό είναι να λειτουργούν σωστά οι αρθρώσεις και οι μύες, τένοντες και σύνδεσμοι που τις περιβάλλουν και πόσο μπορούν να βοηθήσουν στην καλή ποιότητα ζωής του ατόμου.

Το σώμα μας θέλει προσοχή και καθημερινή φροντίδα έτσι ώστε όσο μεγαλώνουμε, να μη μας περιορίζει στο να κάνουμε πράγματα που θέλουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται