Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023
24 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Χιαστοί σύνδεσμοι | Γράφει ο Σπύρος Φωκάς

Γράφει ο Σπύρος Φωκάς

Personal Trainer & Sports Therapist

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν την άποψη των αρθρογράφων τους και όχι κατά ανάγκη του kefaloniastatus.gr

Το γόνατο είναι μία πολύπλοκη άρθρωση στο σώμα που συμμετέχει σε πολύ βασικές και καθημερινές κινήσεις όπως η βάδιση, το σκύψιμο κ.α.. Στο γόνατο λοιπόν, υπάρχουν εκφύσεις και καταφύσεις μυών και τενόντων, σύνδεσμοι, χιαστοί και μηνίσκοι.

Οι χιαστοί είναι σύνδεσμοι (ενώνουν κόκκαλο με κόκκαλο) οι οποίοι συγκρατούν το μηριαίο οστό να μην ολισθαίνει προς τα εμπρός ή προς τα πίσω κατά την κάμψη και γενικά την κίνηση του γονάτου. Υπάρχουν δύο (2) χιαστοί σύνδεσμοι στο γόνατο. Ο εμπρόσθιος (ACL) και ο οπίσθιος (PCL). Ο εμπρόσθιος είναι υπεύθυνος για τον περιορισμό της κίνησης προς τα πίσω του κάτω άκρου και ο οπίσθιος είναι υπέυθυνος για τον περιορισμό της κίνησης προς τα εμπρός του κάτω άκρου.

Και οι δύο σύνδεσμοι είναι πολύ σημαντικοί για την υγεία του γονάτου. Κινήσεις μπορούν να συνεχίσουν να εκτελούνται ακόμη και μετά από ολική ρήξη κάποιου χιαστού. Ωστόσο, σε ολική ρήξη χιαστού συνδέσμου χρειάζεται χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση του.

Συνήθως μετά από χειρουργική επέμβαση χρειάζεται ένα διάστημα περίπου 6 μηνών για επιστροφή του ασθενή στην κανονική του ρουτίνα. Πρόγραμμα αποθεραπείας και συγκεκριμένο ασκησεολόγιο από ειδικούς επιβάλλεται για τη δημιουργία του βέλτιστου περιβάλλοντος ώστε να γίνει η αποκατάσταση σωστά.

Αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, το rubgy, το τέννις, το άλμα εις ύψος, το μπάσκετ, είναι τα πιο συνηθισμένα σπορ όπου γίνονται ρήξεις κυρίως του εμπρόσθιου χιαστού συνδέσμου.

Σωστό πρόγραμμα γυμναστικής, συγκεκριμένο ασκησεολόγιο και καλή διατροφή σίγουρα βοηθάνε στην πρόληψη από πιθανό τραυματισμό χιαστού συνδέσμου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται