Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
14 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ηλικιακός περιορισμός και άσκηση

Γράφει ο Σπύρος Φωκάς

Personal Trainer & Sports Therapist

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν την άποψη των αρθρογράφων τους και όχι κατά ανάγκη του kefaloniastatus.gr

Η ηλικία στη ζωή μας παίζει αρκετά σημαντικό ρόλο σε πολλές ασχολίες, δεν είναι όλες οι ηλικίες κατάλληλες για όλα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να είναι ένας περιοριστικός παράγοντας στο να μην κάνει κάποιος καθημερινή άσκηση.

Όπως έχουμε πει και σε προηγούμενο άρθρο, άσκηση σημαίνει κίνηση. Δε σημαίνει ατέλειωτες ώρες σε γυμναστήριο ή το να φέρνεις το σώμα σου σε εξαντλητικό σημείο με κάποια μορφή άσκησης.

Υπάρχει η χαλαρή άσκηση, η άσκηση μέσω κάποιου αθλήματος, υπάρχει ο πρωταθλητισμός, υπάρχει το χόμπι κλπ. Στις μεγαλύτερες ηλικίες λοιπόν, είναι πιο εύκολο να υπάρχει κάποιο χόμπι ή κάποια χαλαρή άσκηση παρά ο πρωταθλητισμός. Βλέπουμε καθημερινά γύρω μας μεσήλικες που τρέχουν ασταμάτητα ή κάνουν κάποιο άθλημα με τεράστια επιτυχία. Αυτό θα πρέπει να είναι αρκετό ώστε να μας παρακινήσει να κάνουμε και εμείς κάποιου είδους άσκησης. Περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο, κολύμπι, τέννις, βόλεϋ, υπάρχουν τόσα πολλά, ας επιλέξουμε κάποιο και ας ξεκινήσουμε την άσκηση άμεσα!

Έρευνα που έγινε στη Βοστόνη το 1993 από την MA Fiatarone* σε 100 ανθρώπους ηλικίας 72-98 που ξεκίνησαν την άσκηση σε αυτή την ηλικία, όχι μόνο είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της δύναμης, αλλά βελτίωση στην οστική πυκνότητα, βελτίωση στη στάση του σώματος, μεγαλύτερα επίπεδα ενέργειας και συγκέντρωσης, μεγαλύτερη αντοχή σε σωματική άσκηση, καλύτερη ποιότητα ύπνου και αρκετά ακόμη.

Βλέπουμε λοιπόν ότι ναι μεν η ηλικία μπορεί να είναι ένας περιοριστικός παράγοντας στο να κάνει κάποιος άσκηση, αλλά πάντα υπάρχει τρόπος στο να βελτιώσουμε την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής του ανθρώπου. Εάν υπάρχει θέληση, τότε το μόνο που μένει είναι να προσαρμοστεί η άσκηση στα εκάστοτε δεδομένα του καθενός.

Τέλος, ας προσπαθήσουμε όλοι να βάλουμε την άσκηση στη ζωή μας καθημερινά ή τουλάχιστον κάποιες φορές την εβδομάδα. Είναι ζωτικής σημασίας ο άνθρωπος να ζει με πολύ καλή ποιότητα ζωής. Και μην ξεχνάμε, οι περισσότερες μορφές άσκησης είναι δωρεάν, δε χρειάζεται να πληρώσουμε κάτι για να βγούμε στην εξοχή να τρέξουμε ή να κολυμπήσουμε στη θάλασσα!

*Τη σχετική έρευνα μπορείτε να τη βρείτε στο παρακάτω σύνδεσμο : https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM199406233302501?query=recirc_curatedRelated_article

[Fiatarone, M., O’Neill, E., Doyle, N., Clements, K., Roberts, S., Kehayias, J., MD, L. and Evans, W., 1993. The Boston FICSIT Study: The Effects of Resistance Training and Nutritional Supplementation on Physical Frailty in the Oldest Old. Journal of the American Geriatrics Society, 41(3).]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ