Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023
20 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Επικονδυλίτιδα αγκώνα (tennis elbow)

Γράφει ο Σπύρος Φωκάς

Personal Trainer & Sports Therapist

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν την άποψη των αρθρογράφων τους και όχι κατά ανάγκη του kefaloniastatus.gr

Η επικονδυλίτιδα του αγκώνα είναι μία πολύ συχνή και καθημερινή πάθηση στους τενίστες αλλά και σε πολλούς άλλους ασκούμενους. Είναι πάθηση στην οποία οι εκτείνοντες τένοντες του καρπού δημιουργούν φλεγμονή, ρήξη ή ακόμα και εκφύληση των τενόντων και έτσι δημιουργείται πόνος που στην έξω μεριά του αγκώνα και φτάνει έως τον καρπό. Σύνηθως ο πόνος είναι οξύς και με την παραμικρή κίνηση και επιβάρυνση, ο πόνος επανέρχεται.

Η επικονδυλίτιδα δημιουργείται από υπέρχρηση και κατάχρηση των τενόντων, είτε λόγω άρσης βαρών είται λόγω επαναλαμβανόμενης χρήσης κατά την άσκηση επαγγέλματος. Εμφανίζεται σε επαγγελματίες όπως υδραυλικός, ξυλουργός, μάγειρας, δουλειά σε υπολογιστή καθώς και σε αθλητές του τένις, του γκολφ, της αναρρίχησης και της κολύμβησης.

Η διάγνωση της επικονδυλίτιδας είναι σχετικά εύκολη από τον φυσικοθεραπευτή, καθώς με μία απλή ψηλάφηση της περιοχής είναι εύκολο να διαγνωστεί. Επίσης εάν το σφίξιμο γροθιάς συνοδεύεται με πόνο, εάν η χειραψία ή ακόμα και το κράτημα ενός ποτηριού συνοδεύονται με πόνο και αδυναμία τότε είναι ενδείξεις επικονδυλίτιδας.

Η θεραπεία της επικονδυλίτιδας γίνεται αρχικά με μία μικρή αποχή από έντονη άσκηση της περιοχής και παγοθεραπεία 3-4 φορές τη μέρα επί 15-20 λεπτά τη φορά. Διατάσεις με μικρό εύρος κίνησης δείχνουν επίσης να βοηθούν τον τραυματισμό. Ακόμη, ο φυσικοθεραπευτής μπορεί να χρησιμοποιήσει πρακτικές μάλαξης στην περιοχή για τη μείωση του πόνου. Ο υπέρηχος είναι μία πολύ συχνή τεχνική θεραπείας της επικονδυλίτιδας και συνήθως είναι και η πιο αποτελεσματική. Επίσης, η χρήση αντιφλεγμονωδών γίνεται για τη μείωση της φλεγμονής της περιοχής.

Τελευταία η θεραπεία με ενέσιμα αυτόλογα ενεργοποιημένα αιμοπετάλια – PRP είναι μία πολλά υποσχόμενη μέθοδος επούλωσης των ρήξεων των μυών και των τενόντων λόγω υπέρχρησης. Οι ενέσεις στην περιοχή του αγκώνα είναι απαραίτητες κατά τη χρήση αυτής της μεθόδου. Χρειάζεται να γίνει μία διαδικασία όπου μόνο σε ορθοπεδικό ιατρείο είναι δυνατόν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται