Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023
20 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Γόνατο και μηνίσκος

Γράφει ο Σπύρος Φωκάς

Personal Trainer & Sports Therapist

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν την άποψη των αρθρογράφων τους και όχι κατά ανάγκη του kefaloniastatus.gr

Το γόνατο είναι μία από τις πιο πολύπλοκες αθρώσεις το ανθρώπινου σώματος. Στο γόνατο συνδέονται το μηριαίο κόκκαλο, η κνήμη και η επιγονατίδα. Επίσης στο γόνατο υπάρχουν τένοντες, σύνδεσμοι και μηνίσκοι.

Στα περισσότερα αθλήματα αλλά και στην καθημερινότητα του ο άνθρωπος χρησιμοποιεί το γόνατο για να κάνει άλματα, να περπατήσει, να τρέξει, να σκύψει. Όπως καταλαβαίνουμε, γίνεται υπέρχρηση αυτής της άρθρωσης και συνήθως η κακή βιομηχανική βάδισης δημιουργεί πολλά προβλήματα σε αυτή την άρθρωση.

Στο γόνατο βρίσκονται δύο μηνίσκοι. Ο έσω και ο έξω, που είναι σκληροί και ελαστικοί σχηματισμοί που αποτελούνται από νερό και κολλαγόνο. Χρησιμεύουν κυρίως σαν μαξιλάρι στην απορρόφηση κραδασμών και φορτίων, στην αποτελεσματικότερη κίνηση των οστών στην άρθρωση, λιγοστεύοντας τις επαφές μεταξύ των οστών.

Οι πιο γνωστοί τραυματισμοί των μηνίσκων είναι οι ρήξεις. Οι ρήξεις των μηνίσκων διακρίνονται ανάλογα με το βαθμό ρήξης τους, το σημείο στο οποίο έχει υποστεί ρήξη ο μηνίσκος αλλά και τη μορφολογία τους. Μία ρήξη μηνίσκου λοιπόν είναι εύκολο να γίνει όταν ένας ασκούμενος φορτίσει το γόντατο με πολύ μεγάλο φορτίο και αυτό γίνεται χειρότερο παράλληλα με κάποια στροφική κίνηση. Σε μεγαλύτερες ηλικίες οι ασθενείς παρουσιάζουν εκφύληση του μηνίσκου, όπου γίνεται από μικροτραυματισμούς. Ακόμη, οι ασθενείς μεγάλης ηλικίας είναι πιο ευάλωτοι σε μικρορήξεις από απλές καθημερινές δραστηριότητες όπως ένα βαθύ κάθισμα.

Τα συμπτώματα είναι κυρίως πόνος στην έσω και έξω μεριά του γονάτου που επιβαρύνεται με τη προσθήκη φορτίου ή  το ανέβασμα σε σκάλες με λυγισμένο το γόνατο, δυσκαμψία, οίδημα και αστάθεια της άρθρωσης.

Οι ρήξεις, ανάλογα με το βαθμό τους, έχουν και διαφορετική αντιμετώπιση. Χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση λόγω του ότι η φθορά τους μπορεί να επεκτείνει τον τραυματισμό σε όλη την περιοχή του γονάτου. Οι χρόνιες εκφυλιστικές ρήξεις αντιμετωπίζονται με παγοθεραπεία, σωστό πρόγραμμα φυσιοθεραπείας και ενδυνάμωσης και με τη λήψη αντιφλεγμονοδών φαρμάκων. Επίσης, εάν η ρήξη είναι ολική, τότε η αρθροσκόπιση του μηνίσκου είναι μία πολύ γνωστή μέθοδος αποκατάστασης του μηνίσκου.

Όλες οι αρθώσεις του σώματος θέλουν μεγάλη προσοχή με σωστή ενδυνάμωση των ιστών που τις περιβάλλουν. Εάν νιώθετε πόνο σε κάποια άρθρωση ο οποίος επιμένει ή γίνεται χειρότερος με καθημερινές δραστηριότητες, τότε συμβουλευτείτε τον φυσιοθεραπευτή σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται