Η ινομυαλγία είναι ένα σύνδρομο το οποίο χαρακτηρίζεται από μυοσκελετικό πόνο, διάχυτη ευαισθησία και συνήθως προκαλεί διαταραχές στον ύπνο του ατόμου. Ακόμη, επηρεάζει την ψυχολογία και την ποιότητα ζωής του ατόμου.
Αυτό το σύνδρομο είναι πιο συχνό στις γυναίκες και προσβάλει ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού. Τα αίτια που το προκαλούν παραμένουν ακόμα άγνωστα, αλλά σχετίζεται με άλλα ρευματικά νοσήματα. Η διαφορά τους είναι ότι η ινομυαλγία δεν προκαλεί φλεγμονή ή καταστροφή στις αρθρώσεις.
Τα κύρια συμπτώματα της είναι ο βαθύς και συνεχής πόνος στους μύες σε διάφορες περιοχές στο σώμα και συνήθως είναι πιο έντονος μετά τον βραδινό ύπνο ή μετά από αρκετή ακινισία. Συμπτώματα όπως μουδιάσματα και τσιμπήματα είναι επίσης συχνά και κάνουν τον πόνο πιο μεγάλο. Ακόμη ένα σύπτωμα είναι η συνεχής κόπωση που νιώθει το άτομο. Συχνά περιγράφεται ως εξοντωτική η μέρα του ατόμου, χωρίς να έχει έντονη καθημερινότητα και καθημερινές ασχολίες.
Επίσης, ένα συχνό σύπτωμα είναι οι διαταραχές του ύνπου. Το άτομο που έχει προσβληθεί με ινομυαλγία, περιγράφει τον ύπνο του ελαφρύ και όχι ξεκούραστο. Αυτό επηρεάζει άμεσα την ποιότητα ζωής καθώς το άτομο νιώθει τη συνεχόμενη κόπωση από την κακή ποιότητα ύπνου και σε συνδυασμό με τα άλλα συμπτώματα, η ποιότητα ζωής χαρακτηρίζεται ώς κακή.
Τα αίτια που την προκαλούν παραμένουν άγνωστα. Πιθανό αίτιο είναι ένα τραύμα ή συναισθηματικό στρες. Επίσης, πιθανολογείται ότι γονιδιακά αίτια είναι υπεύθυνα για την ινομυαλγία. Η διάγνωση της θα γίνει από κάποιον ειδικό μετά από ενδελεχή έλεγχο του ιστορικού και των συμπτωμάτων. Μπορεί να συνυπάρχει με άλλα νοσήματα τα οποία έχουν αποκλειστεί.
Πώς αντιμετωπίζεται όμως;
Το άτομο θα πρέπει να αλλάξει τον τρόπο που ζει και αντιμετωπίζει την καθημερινότητα του και γενικότερα τον τρόπο ζωής του. Λόγω των έντονων μυοσκελετικών πόνων, συνήθως η χρήση φαρμάκων δεν είναι αποτελεσματική. Το άτομο πρέπει να εντάξει ελαφριά άσκηση στη ζωή του και να προσέχει τη διατροφή του. Επίσης, τεχνικές μάλαξης και χαλάρωσης βοηθούν στη μείωση του πόνου και του μυικού τόνου. Ακόμη, τεχνικές διάτασης των μυών, δείχνει να βοηθά στην καταπολέμηση του πόνου.
Η ένταξη μιας ρουτίνας πριν τον ύπνο, η ομαλοποίηση του με το να πηγαίνει το άτομο νωρίς για ύπνο, η αποφυγή καφεΐνης και αλκοόλ πριν τον ύπνο αλλά και η μη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών πριν τον ύπνο, βοηθούν στην καταπολέμηση της διαταραχής του ύπνου και συμβάλλουν σε ποιοτικότερο ύπνο. Τέλος, μασάζ, βελονισμός , θεραπευτικές χειρομαλάξεις και υδατοθεραπεία βοηθούν σημαντικά στη μείωση του πόνου.