Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023
10 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΣΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ ΤΟΥ ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗ

Γράφει ο ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν την άποψη των αρθρογράφων τους και όχι κατά ανάγκη του kefaloniastatus.gr

Μια φορά κι έναν καιρό…

Κάπου στο δυτικό Ειρηνικό ωκεανό ήταν ένα σύμπλεγμα νησιών που αποτελούσαν μια ενιαία Δημοκρατία σε ένα σύνολο 200 νησιών. Στην πρωτεύουσα συνωστιζόταν σχεδόν το 50% του πληθυσμού και εκεί ήταν και η έδρα της διακυβέρνησης της χώρας.

Σ’ αυτό το κράτος διοικούσε ένας γόνος γνωστής οικογένειας. Η οικογένεια που είχε, πατέρας-μητέρα-αδέλφια-ξαδέλφια και λοιπούς συγγενείς, νέμονταν το κράτος, χωρίς να υπολογίζουν τους απλούς  πολίτες του, ο συγκεκριμένος γόνος είχε χρηστεί πρόσφατα κυβερνήτης με νόμιμες εκλογές αλλά είχε εξαπατήσει με ένα σορό ψέματα το εκλογικό σώμα προκειμένου να καταλάβει την εξουσία!

Όταν επιτέλους πήρε την διακυβέρνηση, παρά τις αντιρρήσεις της συγχωρεμένης της μητέρας του, που δεν πίστευε ότι ήταν ικανός, άρχισε να βάζει στις κρατικές θέσεις όλους τους κολλητούς του, παρόλο που οι περισσότεροι ήταν άτομα με βεβαρημένο πολιτικό παρελθόν, μερικοί δε είχαν και τα πάρε-δώσε τους με το νόμο.

Έτσι άρχισε να χτίζει ένα κράτος στα μέτρα του, έφτιαξε δηλαδή ένα κρεβάτι στα μέτρα που τον βόλευαν, εκεί ξάπλωνε όποιον έβαζαν στο μάτι σαν άλλος Προκρούστης. Όποιος περίσσευε έπρεπε να κοντύνει, όποιος ήταν κοντύτερος τον τραβούσε για να έλθει ίσα με το μέτρο που αυτός είχε ορίσει και μόνο όσοι ήταν ίσοι μπορούσαν να έχουν την εύνοια του.

Αυτή η εξόντωση “του μη ίσον” πώς γινόταν; Ως ποιο μέτρο;  Ποιό είναι το μήκος; Ποιές είναι οι διαστάσεις της  “Προκρούστειας λογικής” που φονεύει ότι δε συμφωνεί και επιτρέπει να ζήσει αυτό με το οποίο συμφωνεί; Κατά πόσο αυτό είναι ένας φόνος ή μία δολοφονία της ίδιας της Δημοκρατίας την οποία επικαλείται για να ξαπλώνει στο κρεβάτι του Προκρούστη ό,τι του αντιστέκεται;

Αυτή η πνευματική Προκρούστεια “κλίνη” που βρίσκει μιμητές όχι μόνο στα κυβερνητικά έδρανα αλλά και σε χώρους εκτός αυτών, είναι ίσος ο μεγαλύτερος “έρπων” κίνδυνος για τη Δημοκρατία. Οι μιμητές δε είναι ο χρόνιος ιός του πολιτικού συστήματος. Το να περνάνε δηλαδή όλοι από το “Κρεβάτι του Προκρούστη”. 

Τι κι αν πέρασε ο Θησέας και νίκησε τον Προκρούστη, νίκησε το πρόσωπο αλλά όχι τη λογική του!!!

Eικόνα άρθρου : alfavita.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται