Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
16.1 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Οστεοπόρωση και άσκηση. Γράφει ο Σπύρος Φωκάς

Γράφει ο Σπύρος Φωκάς

Personal Trainer & Sports Therapist

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν την άποψη των αρθρογράφων τους και όχι κατά ανάγκη του kefaloniastatus.gr

Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια στα κόκαλα που μειώνει την οστική μάζα και έχει ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση των οστών και το συχνότερο κάταγμα αυτών. Οι γυναίκες εμφανίζουν οστεοπόρωση πιο εύκολα από τους άνδρες κυρίως μετά των εμμηνόπαυση. Υπάρχει όμως τρόπος αντιμετώπισης χωρίς τη χρήση φαρμάκων.

Ο καλύτερος φυσικός τρόπος αντιμετώπισης της οστεοπόρωσης είναι η άσκηση. Μέσω της άσκησης γίνεται μυική ενδυνάμωση αλλά παράλληλα τα οστά γίνονται πιο δυνατά και ανθεκτικά. Τα κόκαλα ευθύνονται για τη στήριξη του σώματος σε όρθια θέση σε συνεργασία με τους μύες. Γερά κόκαλα σημαίνει και σωστή στάση του σώματος, σωστή βάδιση αλλά και σωστή αντιμετώπιση της καθημερινότητας (σκύψιμο, μετακίνηση κάποιου αντικειμένου κ.ά). Αυτόματα η ποιότητα της καθημερινότητας αυξάνεται χωρίς πόνους.

Ποια είναι όμως η πιο σωστή άσκηση; 

Η αποτελεσματικότερη άσκηση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλες, είναι η άσκηση με αντίσταση (λάστιχα, βάρη, ιμάντες κλπ). Η άσκηση με αντίσταση όχι μόνο δυναμώνει τα κόκαλα, αλλά και τους μύες, τένοντες και συνδέσμους συμβάλλοντας έτσι σε πιο σταθερές αρθρώσεις. Αυτόματα λοιπόν βλέπουμε ότι κάποιο ενδεχόμενο κάταγμα είναι πιο δύσκολο να συμβεί. Άλλες μορφές άσκησης για πρόληψη της οστεοπόρωσης είναι ο χορός, το έντονο περπάτημα, η yoga, το ποδήλατο, το τρέξιμο και πολλά άλλα. 

Μην ξεχνάμε όμως ένα πολύ βασικό πράγμα : όλα αυτά είναι μεν καλό να τα κάνουμε, αλλά λόγω του ότι ο καθένας είναι διαφορετικός οργανισμός, πάντα η άσκηση πρέπει να γίνεται με την καθοδήγηση κάποιου ειδικού σε συνεργασία πάντα με τον ιατρό καθώς δεν υπάρχει η ίδια συνταγή για όλους. Η άσκηση είναι όπλο στην αντιμετώπιση και της οστεοπόρωσης. Ας μην αμελούμε το σώμα μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ