Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
18 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Πονοκέφαλος : αιτιολογία και πως αντιμετωπίζεται

Γράφει ο Σπύρος Φωκάς

Personal Trainer & Sports Therapist

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν την άποψη των αρθρογράφων τους και όχι κατά ανάγκη του kefaloniastatus.gr

Ο πονοκέφαλος (ημικρανία) είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο απ’ το οποίο πάσχει πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες και συνήθως είναι πόνος ο οποίος σε συνδυασμό με ψυχική υπερένταση επιδεινώνεται. Αντιμετωπίζεται όμως χωρίς τη χρήση φαρμάκων.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο πονοκέφαλος σχετίζεται άμεσα με την κακή στάση του σώματος και κυρίως του αυχένα. Οι πολλές ώρες μπροστά από υπολογιστή είναι πλέον στις μέρες μας το πιο συχνό φαινόμενο κατά το οποίο η στάση του σώματος δεν είναι σωστή. Ακόμη, η λανθασμένη στάση σώματος οδηγεί σε μυική ένταση και σπασμό, τα οποία με τη σειρά τους συμπιέζουν τα νεύρα κυρίως του αυχένα και έτσι ο πόνος επιδεινώνεται. Ένα έντονο σφίξιμο των μυών στην ωμική ζώνη, στο πίσω μέρος του αυτιού αλλά και στον αυχένα, αυτό υποδηλώνει ότι ο μυϊκός σπασμός είναι η αιτιολογία για τον πονοκέφαλο.

Ακόμη ένα αίτιο που συνδέεται με τους συχνούς πονοκεφάλους είναι η μυική ανισορροπία που παρατηρείται κυρίως στους ώμους. Με τη μυική ανισορροπία και ατροφία, κάποιοι μύες παρατηρείται ότι χρησιμοποιούνται υπερβολικά ενώ κάποιοι άλλοι χρησιμοποιούνται ελάχιστα. Αυτό κάνει την κατάσταση ακόμα χειρότερη διότι δημιουργούνται τεράστιοι μυϊκοί σπασμοί και ατροφίες.

Βέβαια, υπάρχει μέθοδος να αντιμετωπιστεί το αίτιο του πονοκεφάλου. Συνήθως, με τεχνικές χαλάρωσης και μασάζ, ο μυϊκός τόνος μειώνεται και αποσυμπιεζόνται τα νεύρα ενώ χαλαρώνει το σημείο στο οποίο πυροδοτείται ο πόνος. Η πιο καλή μέθοδος όμως για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η μυική και νευρολογική επανεκπαίδευση. Μέσω της μυϊκής και νευρολογικής επανεκπαίδευσης, ο ασθενής μαθαίνει το σώμα του να έχει καλύτερη στάση, δίνει το ερέθισμα που χρειάζεται στους μύες ώστε αυτοί να λειτουργούν αρμονικά και πλήρως, καθώς και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του.

Είναι αναγκαία η εξέταση από κάποιον ειδικό, όπως φυσιοθεραπευτή ή ειδικό θεραπευτικής άσκησης ώστε να γίνει σωστή εξέταση και διάγνωση του προβλήματος. Είναι κρίμα να αφήνουμε έναν απλό πονοκέφαλο να χαλάει την ποιότητα ζωής αλλά και την καθημερινότητα μας.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ