Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
14.3 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ούτε μιζέρια, ούτε διαίρεση είναι η πολιτική αντιπαράθεση

Editorial

Διάβασα ένα άρθρο που αφορούσε τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, με προβληματισμούς για τον τρόπο που πρέπει να γίνεται ο εορτασμός του. Ο συντάκτης πρότεινε αντί στεφάνων να γίνονται από τα κόμματα αγαθοεργίες. Καταλαβαίνω το ενωτικό πνεύμα που θέλει να περάσει στην κοινωνία μας, από την άλλη όμως πρέπει να γράψω πως αυτές οι απόψεις είναι κοινωνικά επικίνδυνες. Γιατί το γράφω αυτό;

Γιώργος Ζαπάντης

Έχει δίκιο o αρθρογράφος, όταν μας καλεί να βοηθήσουμε το συνάνθρωπό μας που ζει σε χαρτόκουτο ή να βοηθήσουμε το παιδί του γείτονα που δεν έχει τάμπλετ για να παρακολουθήσει τα μαθήματα τηλεκπαίδευσης. Συμφωνώ, πως πρέπει να ζούμε με ομόνοια και πάνω απ όλα με ανθρωπιά και να δείχνουμε ενδιαφέρον ο ένας για τον άλλο.

 Ως πολίτες εξάλλου, δεν απολαμβάνουμε τα ίδια αγαθά σ αυτή την κοινωνία, όπως πολύ ωραία το έδειξε το άρθρο. Γι’ αυτό όμως εκπροσωπούμαστε από κόμματα, που τα ψηφίσαμε να κάνουν πολιτική με στόχο την ευνομία και την ευζωία των πολιτών. Ως  εκπρόσωποι λοιπόν των διαφόρων κοινωνικών ομάδων και κοινωνικών αντιλήψεων, που εκ των πραγμάτων είναι συγκρουσιακές, τα κόμματα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις μνήμης για τους νεκρούς του Πολυτεχνείου. Σε καμιά περίπτωση οι εκδηλώσεις αυτές δεν πρέπει να αντικατασταθούν με κινήσεις οικονομικής ενίσχυσης. Δεν μπορεί η σύγκρουση πολιτικών θέσεων να αντικατασταθεί με μια φιλανθρωπία! Για να φανεί τι;  Πως όλα πάνε καλά και όλοι είναι ευχαριστημένοι; Άλλωστε ποτέ μέχρι σήμερα, δεν διανοηθήκαμε να αντικαταστήσουμε τις συμβολικές απονομές στεφανιών, με κάτι άλλο, σε καμιά μας εθνική γιορτή.

 Από την άλλη, αυτή η υπερκομματική παρουσίαση των στεφανιών που κατατίθενται στο Πολυτεχνείο με τις κόκκινες , πράσινες, μπλε και μαύρες κορδέλες, είναι πιστεύω πολύ άστοχη. Ούτε η κατάθεση στεφάνων είναι φιέστα, (δεν τη βλέπουν τουλάχιστον έτσι, όσοι σέβονται τη θυσία των ανθρώπων που ζήτησαν λευτεριά από τη χούντα των συνταγματαρχών), ούτε οι κορδέλες είναι γαϊτανάκι σε μια καρναβαλική γιορτή. Το χρώμα τους εκφράζει τις απόψεις  για την οργάνωση και για τη λειτουργία της κοινωνίας, που σε καμιά περίπτωση δεν είναι ίδιες. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΟ ΙΔΙΟ. ΟΥΤΕ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ. Εξάλλου δεν είμαστε όλοι ίδιοι ιδεολογικά, ούτε αντιλαμβανόμαστε με τον ίδιο τρόπο μια φοιτητική εξέγερση. Αυτά τα « όλοι μαζί», ξεχνούν ότι κάθε μέρα συγκρουόμαστε, με ειρηνικό τρόπο σε μια δημοκρατία, για αυτά τα βασικά που αναφέρει το σύνθημα :  Ψωμί Παιδεία Ελευθερία. Με το Ψωμί η αριστερά διεκδικεί δίκαιη κατανομή του πλούτου και προτάσσει τα δικαιώματα των εργαζομένων, πράγμα που απέχει από τα οράματα των οπαδών του νεοφιλελευθερισμού. Η Ελευθερία έχει άλλο περιεχόμενο για τους πολίτες που ζητούν ελευθερία στην έκφραση και την ενημέρωση, και απέχει πολύ από την «ελεύθερη» ενημέρωση που μας παρέχει η νεοφιλελεύθερη κυβέρνησή μας. Όσο για την Παιδεία γνωρίζουμε το χάος ανάμεσα στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που πριμοδοτούν την ιδιωτική εκπαίδευση και στα αιτήματα της αριστεράς, για ενίσχυση της δωρεάν παιδείας και του δημόσιου σχολείου.

Μπορεί λοιπόν ο Γιάννης και η Μαρία να συνυπάρχουμε ειρηνικά, και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε, αλλά μην κρυβόμαστε, ούτε το ίδιο επίπεδο ζωής έχουμε, ούτε τα ίδια δικαιώματα απολαμβάνουμε. Και οι πιο αδικημένοι οφείλουν να διαφοροποιούνται στους κοινωνικούς αγώνες και να συμμετέχουν ενεργά διεκδικώντας δικαιώματα, όχι μόνο στην πολιτική επικαιρότητα, αλλά να διαφοροποιούν τις θέσεις τους και να υπενθυμίζουν δυναμικά τα αιτήματά τους, και στις συμβολικές και επετειακές εκδηλώσεις.

Γιώργος Ζαπάντης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ